Vald moped: Ingen modell vald
Välj moped För rätt delar

När du valt kommer butiken visa delar för vald moped och universella produkter.

Trimma moped (4-takt)


När du ska trimma din moped med 4-taktsmotor så finns det några saker som är bra att tänka på. I denna artikel går vi igenom lite information om detta så att du får bättre koll på vad som händer när man utför vissa åtgärder och vad man kan förvänta sig för resultat.


En 2-taktsmotor och en 4-taktsmotor fungerar inte riktigt likadant och vid trimning blir resultatet inte alltid likvärdigt mellan de två olika motorerna.
Även fast själva grundprincipen i en förbränningsmotor är densamma så är tillvägagångssättet för att öka effekten i motorn lite olika.

En 2-taktare är i regel lättare att trimma än en 4-taktare. Eller rättare sagt så krävs det inte lika stora ingrepp och modifikationer för att uppnå en större effekthöjning på en 2-taktsmotor.
Läs nedan om några av de vanligaste delarna man brukar byta vid trimning och hur det fungerar på just en 4-taktsmotor, samt om andra åtgärder som kan höja effekten och topphastigheten.

Några exakta resultat med olika delar och setuper är inget vi har någon information om. För att kunna svara på det så måste man testa det i en dyno under exakt samma förutsättningar, vilket alltså inte är möjligt. Se denna artikel: Skillnad på effekt och hastighet vid trimning

Avstrypning (För en potentiellt högre toppfart)


På en 4-taktare krävs det så gott som alltid större ingrepp och riktiga trimdelar för att få en märkbart ökad effekt i motorn men nedan kan du läsa om strypningar som sitter från fabrik på många mopeder.

Det första steget och det som de flesta brukar göra är ta bort eventuella strypningar på mopeden.
På en 4-taktare kan det till exempel vara en variatorstrypning som begränsar variatorns utväxling och därmed topphastigheten, samt en varvtalsbegränsning som även den stryper toppfarten. Att ta bort dessa kan tillåta en högre toppfart så länge det finns tillräckligt mycket effekt i motorn.

Variatorstrypningen, som även kallas variatorring / v-ring är oftast en ring som sitter utanpå variatorhylsan och begränsar variatorns rörelse utåt mot den yttre remskivan. Remmen kan då inte klättra hela vägen ut på variatorn och då inte heller uppnå en högre "växel".

I CDI/ECU sitter det nästan alltid en varvtalsbegränsning. Så länge denna finns kvar så kommer mopeden aldrig kunna gå snabbare så länge man inte ändrar utväxlingen i drivpaketet eller slutväxeln. För att kunna nå en högre toppfart med originalsetupen så måste alltså både variatorstrypning och varvtalsbegränsning tas bort. Detta är inget som höjer effekten i motorn förutom om det möjligtvis finns mer effekt att hämta på det högre varvtalet, en 4-taktare brukar dock ha sin toppeffekt längre ner i registret.

På många nyare asiatiska mopeder finns en så kallad "speedbox". Detta är inte en CDI även om de är väldigt lika. Speedboxens funktion är att ge signal till CDI/ECU om hur snabbt kopplingsklockan snurrar och på så sätt strypa mopedens hastighet.

Det kan även finnas andra strypningar på mopeden som begränsar effekten. Nedan kan du gå vidare till våran avstrypningsguide för att bilda dig en uppfattning om detta:
Avstrypningsguide (Scooter)
Avstrypningsguide (Crossmoped)

 

Trimning (För bättre acceleration och mer effekt i motorn)


När du har tagit bort alla eventuella strypningar så kan du fortfarande uppleva att det saknas effekt i motorn och att du kanske vill ha bättre acceleration. Det är här de stora skillnaderna på 2- och 4-takt blir tydliga då man så gott som alltid måste byta cylinder för att kunna uppnå önskad effekt på en 4-taktare. Detta eftersom övriga åtgärder inte ger några större resultat om det inte också sker i samband med att man byter till en mer kraftfull cylinder.

Avgassystem


Avgassystemet på en 4-taktare fungerar inte likadant som på en 2-taktare och är ofta inte speciellt effektbegränsande från fabrik. Detta eftersom systemets enda uppgift är att forsla bort avgaserna och då endast behöver ha en tillräckligt stor kanal. På en 2-taktare ska avgassystemet även ge rätt mottryck och pulser för att motorn ska fungera optimalt.

Däremot vid byte till trimcylinder så är det viktigt att avgasystemet inte är underdimensionerat då man kan bränna ventilerna i topplocket. Ett underdimensionerat avgassystem kommer också att agera strypning men originalsystem stryper inte nämnvärt på en moped som är original i övrigt.
Många vill dock byta avgassystemet av estetiska skäl.

 

Cylinder


Som nämnt tidigare i denna artikel så brukar det vara ett måste att byta till en vassare trimcylinder för att kunna uppnå en önskvärd ökning av effekten i motorn, och därmed få en bättre acceleration, toppfart och mer kraft i backar och under tyngre belastningar.
När man byter till en kraftigare/större cylinder så är det viktigt att avgassystemet har ett tillräckligt bra flöde så att man inte riskerar att bränna ventilerna.

Det är också mycket viktigt att övrig setup är anpassad för den större cylindern.
Exempelvis om du har insprut på mopeden så måste ECU:n vara mappad för den större cylindern, annars kommer man köra på fel bränslebladning och då riskera motorskador samt försämrad effekt.

Se även våra allmäna guider gällande cylinder och cylinderbyte:
Guider - Cylinder



CDI / ECU


Som nämnt ovan så måste man vid trimning se till så att CDI/ECU är avsedd för trimmade motorer om man vill uppnå maximal prestanda och driftsäkerhet.
Särskilt om du har insprut på mopeden då ECU:n måste vara mappad för att ge korrekt bränslemängd till den nya cylindern.

Original-CDI/ECU begränsar även varvtalet på den nivån som är satt från fabriken oavsett övrig setup och kommer alltså alltid att strypa.

Monterar man en större cylinder på en moped med insprut och ECU utan att bränsleblandningen justeras så riskerar man stora skador på motorn, man får inte heller ut maximal effekt.
En CDI har däremot en fast tändkurva och styr inte heller bränsletillförseln eftersom förgasaren sköter det, man riskerar alltså inte motorskador om man skulle köra med original-CDI tillsammans med en trimcylinder så länge förgasaren är korrekt inställd och bestyckad.



Förgasare och insug


Vid trimning är det ofta nödvändigt att byta till en större förgasare för maximal effekt, det är dock inte lika viktigt för driftsäkerheten på en 4-taktare som på en 2-taktare då de inte är lika känsliga för detta. Det man däremot måste se till är att förgasaren är korrekt bestyckad och inställd för sin setup.

På en del insprutsmodeller finns ett insugsrör som i samband med trimning bör bytas ut för att uppnå maximal prestanda. Modeller med insprut använder inte heller någon förgasare utan har elektroniskt styrda komponenter i form av spjällhus och spridare mm, och det är alltså dessa som ECU:n kommunicerar med för att ge rätt mängd bränsle.

Se även våra allmäna guider gällande förgasare:
Guider - förgasare
Förgasare - Justering och bestyckning



Övriga trimdelar


En komplett trimsetup kan se olika ut beroende på mopedmodell och årsmodell. Bland annat är variator och koppling delar som ofta byts ut vid trimning.
Allmän information om trimning och tester på några olika mopeder kan du hitta via länkarna nedan:
Allmän information och tester gällande mopedtrimning
Guider - Variator
Hur fungerar en scooterkoppling?

 

Populära 4-taktsmopder och tillverkare

- Aprilia - SXR
- Baotian - Basic, Classic, City, Retro, Rocky, Sport, Sprint m.fl.
- Drax - Awesome, Fabulous, Raw, Rough, Storm
- Keeway - F-act, Focus, Hurricane, Matrix, Flash, RY8, Goccia m.fl.
- Kymco - Agility, Bet&Win, Filly, Like, People, Super 8, Vitality
- MotoCR - Big Max, Comet, Hot, Ligero, T-Rex
- Peugeot - Kisbee, Streetzone 4t, Speedfight 4, Tweet, Django
- Piaggio - Fly, Liberty, Zip
- SYM - Jet, Fiddle, Mio, Orbit
- Vespa - Sprint, Primavera, ET4
- Viarelli - Bravo, Enzo, Forza, GT1, Matador, Monztro, Retro, Rivetto, Sprint, Venice, Vetus, Vincero
- Yamaha - Aerox 4T, Neos 4T, Giggle